Utopený v zahradě

perex

Vzájemné propojení architektury a přírody spolu s respektem k životnímu prostředí a původnímu vzezření okolní krajiny, to je projekt singapurského architektonického studia guz architects – Sun House. Místo, v němž jste neustále obklopeni fascinující přírodou…

kredit

Text: Barbora Větrovská Foto: Patrick Bingham-Hall

text 1

Budova Sun House je zasazena do nepravidelného svahu, který z jedné strany vytváří velkou opěrnou zeď stavby, což zpočátku působilo spíše jako překážka. Proto se nakonec návrháři rozhodli pro stavbu ve tvaru písmene L, jíž dominuje nádvoří v podobě centrálního ostrova, který se skládá z rozsáhlého rybníka a zapuštěného bazénu, které jsou vzájemně odděleny krytým spojem.

galerie 1

citace 1

Vnitřní prostor zůstává na jedné straně domu otevřený a plynule navazuje na otevřenou terasu, nad kterou je střešní zahrada.

 

text 2

Vnitřní prostor zůstává na jedné straně domu otevřený a plynule navazuje na otevřenou terasu, nad kterou je střešní zahrada. Ústředním bodem celého nádvoří je eliptické souostroví květin, keřů a stromů, které zabírá značnou plochu.
Tuto scénu můžete obdivovat z dvouúrovňového proskleného obývacího pokoje, který je shora kryt dřevěnými lamelami. Žaluzie chrání před přímým slunečním zářením a pomáhají opticky rozvrstvit dům, zároveň vizuálně doplňují dřevěné sloupy a keře.

galerie 2

text 3

Strana domu, která je tvořena velkou opěrnou zdí, je neustále tmavá a vlhká. Tento fakt architekti využili ve svůj prospěch a umístili zde zastíněný rybník situovaný přímo mezi kuchyní a studiem. Díky podezdívce je hladina rybníka přibližně v úrovni pasu a tím v plně prosklené kuchyni a studiu vytváří příjemné měkké světlo. Z obývacího pokoje vede vstupní schodiště do prvního patra, uspořádaných rodinných prostor s výhledem na nádvoří a vodní plochu. Hlavní ložnice je umístěna v návaznosti na střešní zahradu, která umožňuje smysluplný vztah mezi interiérem a exteriérem.

infobox

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x