Nekonformní
a troufalé

perex

Řada rodinných domů a platanové stromořadí, to je jedno z nejbohatších francouzských měst – Saint-Cloud. Leží v blízkosti Paříže a je známo především svojí udržovanou klasickou architekturou. Při procházce tichými ulicemi pařížského předměstí však narazíte na stavbu, kterou by v těchto místech mnozí rozhodně nečekali. Sebevědomou, atraktivní, zároveň velmi efektní, všemi barvami hrající a evokující šťastné vzpomínky na dny dětství a her.

kredit

Připravila: Barbora Větrovská | Foto: Stephan Lucas

text 1

Řada rodinných domů a platanové stromořadí, to je jedno z nejbohatších francouzských měst – Saint-Cloud. Leží v blízkosti Paříže a je známo především svojí udržovanou klasickou architekturou. Při procházce tichými ulicemi pařížského předměstí však narazíte na stavbu, kterou by v těchto místech mnozí rozhodně nečekali. Sebevědomou, atraktivní, zároveň velmi efektní, všemi barvami hrající a evokující šťastné vzpomínky na dny dětství a her.

Veselostí a nekompromisností budova silně kontrastuje s okolím soukromých apartmánů, kancelářských budov a denní školky, jež jsou vystavěny v podobném uniformním stylu.

Centrum za svou existenci vděčí smělosti městské rady městečka Saint-Cloud, která výstavbu podpořila. Podobnými projekty se snaží znovu oživit obraz městské periferie a více se otevřít modernímu a pozitivnímu architektonickému smýšlení.

galerie 1

citace 1

“Veselostí a nekompromisností budova silně kontrastuje s okolím soukromých apartmánů,”

text 2

Zkombinovat ale neseparovat

Zadaný projekt byl pro návrháře z architektonického pařížského studia KOZ záludným oříškem. Museli totiž vyřešit otázku, jak umístit dva autonomní celky na úzký pozemek. Spojení sportovního a zábavního centra dosáhli vystavěním dostupných budovy do maximální výšky. Vše je navrženo tak, aby denní světlo prostupovalo až do samého nitra stavby. Jako další bylo nutné vyřešit překrývání obou celků tak, aby nebyly vzájemně izolované. Čehož projektanti dosáhli vizuálním spojením obou částí za uplatnění stejných zásad na všech fasádách a ve vnitřních prostorách. Projekty se nakonec povedlo skloubit, aniž by bylo nutné je vzájemně oddělit. Společně komunikují pomocí vizuálních prostředků, ale každý funguje samostatně a nezávisle. To díky oboustrannému respektu a funkční autonomii prostoru.

galerie 2

citace 2

text 3

Uzavřené barevné schéma

Barvy jsou použity velmi otevřeně a asertivně. Široká škála od červené a zelené přes odstíny žluté, růžové a oranžové pokrývá fasádu v širokých barevných pruzích. V interiérech se barvy systematicky opakují. Barevné značení pomáhá najít zvenčí prostory vytvořené ve vnitřku budovy. Prostředky prostorové orientace pomáhají nejen malým dětem. Hlavní fasáda je vyrobena z tónovaného skla s barevným rozsahem od červené až po zelenou. Zbylé tři jsou více homogenní.

Betonové pásy

Celá stavba je vertikální systém funkčních prostorů (tělocvičny, lezecké stěny, zábavního centra, kanceláře a venkovní plochy) semknutých pomocí betonových pásů, které vytváří dojem jednoty. Při rozhodování byl beton přirozenou volbou – zdůrazňuje skulpturální vzhled a zároveň splňuje požadavky na nosnost a akustickou izolaci. V tomto případě byly použity nosné panely z prefabrikovaného betonu. Konstrukce kontrastuje s barevnými plochami laminovaných desek.

obrazový předěl (lze jím nahradit sekci citace)

text 4

Udržitelnost projektu

Architektonické studio KOZ je součástí „ekologicky uvědomělé“ generace. Což se odráží i v jejich práci. Otvory ve střechách, prosklené fasády a tónovaná skla maximalizují přirozené osvětlení, a tím omezují spotřebu elektrické energie. Beton byl vybrán především z funkčních důvodů, bonusem je, že prefabrikovaný beton vytváří mnohem méně odpadu. Samozřejmostí jsou solární kolektory na ohřev teplé vody.

infobox

KOZ Architectes – Christophe Ouhayoun a Nicolas Ziesel

1600 m²

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x