Muzeum holocaustu

perex

Nová budova pro Los Angeles Muzeum holocaustu se nachází ve veřejném parku Pan Pacific. Propracované začlenění do krajiny umožnilo propojit staré s novým a budova minimálně narušuje městskou zeleň a přesto je výrazným prvkem parku.

kredit

Text: Vojtěch Souček Foto: Iwan Baan , Benny Chan – Fotoworks, Belzberg Architects

text 1

Muzeum je ponořené do terénu, což dovolilo parku rozrůst se i na plochu střechy. Vznikla tak jedna z největších zelených střech v Kalifornii. Stávající parkové pěšiny navazují na nové přístupové cesty k muzeu, které se stává součástí městské infrastruktury. Vzor zastavěných původních pěšin se odráží na fasádě i střeše budovy muzea, čím se ještě prohloubí propojení muzea a veřejného parku.

galerie 1

citace 1

Osvětlení se stupňuje až po místnost, kterou osvětlují pouze zářící monitory.

 

text 2

Budova na sebe nestrhává pozornost. Hlavními stavebními prvky jsou sklo a beton, jehož textura a barva v kombinaci se zelenou střechou navazuje na materiály použité v parku Pan Pacific. Stavba byla navrhována a konstruována za pomocí udržitelných systémů a materiálů.

galerie 2

text 3

Spojení s parkem je znát i ve vnitru muzea. V předních místnostech je jasně slyšet ruch veřejného parku, který se ale s postupem hlouběji do budovy vytrácí. Zážitek je cíleně umocněn kontrastem zábavy a veselý parku a hrůzných archivních fotografií a artefaktů expozice. Interiér je s odkazem na expozici hrou světel. Osvětlení se stupňuje až po místnost, kterou osvětlují pouze zářící monitory. Denní světlo se vrací spolu se zvuky při cestě ven z muzea.

galerie 3

infobox

Belzberg Architects

Los Angeles, USA

27,000 ft2

istopad 2010

Allen Matkins Green Building Design Concept Award

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x