Knihovna Muyinga
Základním stavebním kamenem společnosti Laufen jsou zkušenosti.
Inovatiní světelná řešení LED a managment osvětlení

perex

Stavbě předcházela studie architektonických postupů v Burundi. Dva měsíce práce v terénu v regionu a okolních provinciích daly architektům jasnou představu o využití místních materiálů, technik a stavebních typologií. Tradice a místní know-how dostalo moderní tvář a vznikla tak první knihovna v Muyinze, která se stane součástí budoucí školy pro neslyšící.

 

kredit

Text: Vojtěch Souček Foto: BC architects

text 1

Architekti nepoužili pouze místní zdroje, ale vycházeli i z místního společenského života, který se odráží v půdorysu celé stavby. Samotná knihovna je podélně lemována krytou podlouhlou verandou, typickou pro zdejší architekturu. Poskytuje úkryt před vydatným deštěm nebo ostrým slunce a je ideálním místem pro setkávání, odpočinek nebo konverzaci. Je to skutečný sociální prostor důležitý pro komunitní vazby. Skleněné dveře, mezi sloupy propojují skrz verandu vnitřní prostor knihovny s rozlehlou terasou, ze které je překrásný výhled celou Burundi.

galerie 1

citace 1

Budoucí škola bude navazovat na knihovnu v rytmu okolní krajiny. Vzniknou zde hřiště a dvorky, při zachování stávajících vzrostlých stromů.

 

text 2

 

Na konci verandy ústící na ulici je prostor mezi sloupy vyplněn bedněním, které je důležitým architektonickým prvkem fasády. Ukazuje jasně, kdy je knihovna otevřená nebo zavřená. Druhý konec verandy bude navazovat na budoucí stavbu školy.

Konstrukce stavby má své specifické prvky, které byly nutné kvůli zvoleným stavebním materiálům a jejich zpracování. Místně produkované pálené střešní tašky byly podstatně těžší než plechová střecha, a proto jsou nosné sloupy ve vzdálenosti 1,3 metru od sebe. Jejich rytmické opakování je na struktuře stavby viditelné zvenčí i zevnitř. Střecha přesahuje přes okraj stavby, a chrání tak stěny knihovny z cihel z lisované hlíny. Fasáda je pravidelně perforovaná dle rytmu cihel a její vzor zajišťuje odvod horkého a vlhkého vzduchu. Po setmění vytváří jedinečný vzhled stavby.

 

galerie 2

text 3

 

Výška budovy na straně do ulice umožnila vznik speciálního prostoru pro nejmenší čtenáře. V přízemí se tento dětský prostor skládá z kaskádovitého posezení, nad kterým je v patře zavěšená velká síť ze sisalu, kde děti mohou snít nad knihami, které zrovna čtou.

Budoucí škola bude navazovat na knihovnu v rytmu okolní krajiny. Vzniknou zde hřiště a dvorky, při zachování stávajících vzrostlých stromů. Do té doby bude knihovna fungovat jako samostatná autonomní budova.

 

infobox

BC architects

BC architects

Muyinga, Burundi

ODEDIM Muyinga NGO, Satimo vzw, Sint-Lucas Architecture University, Sarolta Hüttl, Sebastiaan De Beir, Hanne Eckelmans

40 000 €

140m2

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x