Kew House

perex

Jedinečný rodinný dům v jihozápadním Londýně vznikl na základě nepřetržitého dialogu architekta a klienta. Rekonstrukce domu z 19. století v památkové zóně Kew Green s sebou nesla překážku v podobě nesčetných omezení ze stran památkářů a úředníků. Nakonec se však obě strany dohodly a výsledná podoba domu těší jak moderně smýšlející, tak starousedlíky.

kredit

Text: Vojtěch Souček | Foto: Jack Hobhouse

text 1

Dům je založen na jednoduchém plánu, aby vytěžil co nejvíce z omezeného místa a vyhovoval rodinnému životu klientů. Dvě křídla obdélníkových půdorysů jsou spojena skleněným tunelem, který vytváří vzdušný a prosvětlený vnitřní prostor. V přízemí je situována denní část domu a v patrech najdeme ložnice.

galerie 1

citace 1

“Zvětrávající ocel barevně koresponduje s původní cihlovou fasádou.”

text 2

Při pohledu z ulice působí stavba odlehčeným dojmem, čehož architekt docílil 4 mm tlustým pláštěm ze zvětrávající oceli, která je bezúdržbová a pokrývá střechu i fasádu domu. Povrchová struktura je zjemněná sváry a vyraženými organickými vzory. Přírodní patina prefabrikovaného pláště není jednolitá a získává jedinečný přirozený vzhled dle světelné expozice a orientace. Zvětrávající ocel barevně koresponduje s původní cihlovou fasádou a dům i přes svůj výrazný exteriér skvěle zapadá do okolní zástavby a i díky tomu se Kew House dostal do užší nominace na zisk RIBA Award.

infobox

Piercy&Company

Londýn, Velká Británie

368 m2

Leden 2014

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x