Cíl na “Lake of Gods”

perex

Všichni veslaři na švýcarském jezeře Rotsee se snaží dostat do cíle co nejrychleji a mají se tam na co těšit! Ideální podmínky už zde nejsou jen pro sportovce klouzající po klidné hladině, ale i pro rozhodčí a organizátory netrpělivě čekající v cíli, který navrhla dvojice architektů Andreas Fuhrimann a Gabrielle Hächler.

kredit

text: vojtěch souček | foto: valentin jeck

text 1

Hladina švýcarského jezera je díky okolním kopcům velmi klidná. Poskytuje tak ideální podmínky k veslování a mezi veslaři si jezero Rotsee vysloužilo přezdívku “Lake of Gods”. S velkým respektem vůči okolní krajině a důrazem na funkci byla navržena i cílová věž, která je součástí první fáze projektu Naturarena Rotsee, jehož dokončení je naplánováno na rok 2016. Momentálně je věž aktivně využívána pouze 3 týdny během léta. Po zbytek roku je cíl uzavřen.

galerie 1

text 2

Architekti k návrhu stavby přistupovali jako k soše tyčící se z vody. Jejich cílem bylo vytvořit objekt, který bude, ať už otevřený či uzavřený, plně funkční a na esteticky vysoké úrovni. Budova má díky velkým posuvným okenicím dvě naprosto odlišné podoby. Uzavřená stanice tak minimálně narušuje okolí, ale zaujme svým jednolitým dřevěným povrchem a ostrými rysy. Když se velkoformátové okenice otevřou, budova jakoby sama vystupuje z břehu.

galerie 2

text 3

Specifické požadavky byly kladeny hlavně na výhled z věže. Kratší fasáda se otevírá směrem k cílové čáře, aby byl výhled na tento úzký prostor co nejlepší, byla stavba vysunuta do výšky. Naopak delší fasáda nabízí výhled na cílovou rovinku. Dřevěná konstrukce věže se skládá z prefabrikovaných prvků kvůli snížení nákladů a urychlení stavby. Dřevo použité na fasádu je speciálně upravené borové dřevo z trvale udržitelných lesů. Povrch je ošetřen inovativním způsobem pomocí tlaku, tepla a kyseliny octové. Stává se tak stabilním a odolá vlhkosti a světelnému záření odrážejícímu se od vodní hladiny.

infobox

Rotsee, Lucerne, Švýcarsko

Naturarena Rotsee

Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten ETH BSA SIA AG

12/2012 – 5/2013

123 m²

1,3 Mil. CHF

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x