Bouda

perex

Během roční rekonstrukce, která momentálně probíhá v budově Národního divadla Cottesloe, se celý ansábl přemístil do nového působiště na Theatre Square v londýnské čtvrti South Bank s příznačným názvem The Shed – Boudy. Dočasná scéna národního divadla byla výzvou nejen pro studio Haworth Tompkins, které navrhuje i rekonstrukci hlavní budovy, ale i pro samotné divadelní tvůrce, kteří přistupují ke hraní na prknech Boudy spíše jako k divadelní show. The Shed nabízí nevšední podívanou zvenčí i uvnitř.

kredit

Text: Vojtěch Souček | Foto: Helene Binet, Philip Vile

text 1

Při navrhování The Shed čerpali Haworth Tompkins ze zkušeností z dřívějších dočasných projektů jako Almeida Theatre na Gainsborough Studios a Kings Cross, díky kterým přistoupili k Boudě více jako k instalaci než jako k budově. Ve spolupráci Haworth Tompkins s divadelními poradci Charcoalblue trval návrh a stavba dočasné divadelní scény o něco málo déle než rok.

Jednoduché tvary budovy pokryté neopracovaným dřevěným pláštěm korespondují s 225 sedadly vyrobených z oceli a překližky. Veškeré materiály lze 100% recyklovat a hlediště je možné případně přemístit a znovu použít. The Shed tak představuje další krok v probíhajícím projektu Haworth Tompkins na využívání obnovitelných zdrojů při tvorbě divadla.  

galerie 1

citace 1

“Výrazná červená barva, která pokrývá jednolitou plochu The Shed bez oken a dveří působí překvapujícím a záhadným dojmem ve srovnání s budovou Národního divadla Cottesloe.”

text 2

Výrazná červená barva, která pokrývá jednolitou plochu The Shed bez oken a dveří působí překvapujícím a záhadným dojmem ve srovnání s budovou Národního divadla Cottesloe. Vzhled Boudy podtrhují čtyři věže, které napomáhají přirozené ventilaci vzduchu. Dočasné foyer vzniklo v prostoru pod vnější terasou hlavní budovy divadla, a umožňuje tak snadné připojení ke stávajícímu foyer.

Umělecký ředitel divadla Nicholas Hytner pojal umělecký program pro The Shed jako výzvu posunout tvůrčí hranice a příležitost prozkoumat nové způsoby, jak přistupovat k divadelní tvorbě. Stejným způsobem postupoval tým návrhářů, The Shed pojali jako experiment. Svěží a odvážný přístup studia Haworth Tompkins si jednoznačně zaslouží pozornost, konečný dojem je ještě umocněn omezenou životností budovy The Shed, a proto byste si ji rozhodně neměli nechat při návštěvě Londýna ujít.

galerie 2

citace 2

infobox

Haworth Tompkins – Steve Tompkins, Paddy Dillon, Shane McCamley

Charcoalblue LLP

Národní divadlo Cottesloe

Londýn, Velká Británie

9/2012–2/2013

1,2 mil £

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x