Barvy pro studenty

perex

Studentské centrum Bangkokské univerzity považuje studio Supermachine za jednu z nejnáročnějších realizací z celé řady projektů, které má na akademické půdě na svědomí. Jedná se o nejdrastičtější transformaci budovy, kterou dělali. Jak se jim podařila přeměna plochy 2200 m² v inspirativní prostor pro bangkokské studenty?

kredit

Text: Vojtěch Souček | Foto: Wison Tungthunya

text 1

Původně stála na pozemku více než 20 let stará ubytovna tvořená 32 pokoji a okolní prostor byl rozdělen na 12 nádvořích. 90 metrů dlouhá budova byla nízká, tmavá a značně poškozená povodněmi z roku 2011. Hlavním požadavkem při renovaci bylo vytvořit lépe obyvatelný prostor pro více studentů, čehož architekti docílili novou sedlovou střechou, která nahradila 2 původní.

galerie 1

citace 1

text 2

Polovina vnitřního prostoru zůstala zachována v původním stavu. Součástí renovace byla nová výmalba vycházející z vnitřní struktury. Hlavní koridor dostal výraznou žlutou barvu a 4 kóje, které z něho vybíhají, byly vymalovány různými kontrastními barvami (fialová, zelená, růžová a tyrkysová).

galerie 2

citace 2

“Budova poskytuje zázemí fotografům, muzikantům, tanečníkům a také roztleskávačkám…”

text 3

Nové studentské centrum mělo ambice poskytnout zázemí pro veškeré studentské aktivity. Budova tak poskytuje zázemí fotografům, muzikantům, tanečníkům a také roztleskávačkám Bangkokské univerzity, které mají k dispozici 16 metrů vysokou tělocvičnu. Mimo to mají studenti k dispozici přes 20 fakultních místností.

Architektům se podařila přeměna ubytovny na zcela nový univerzální veřejný prostor a studio Supermachine tak dostálo svému mottu, že architektura může být také recyklována.

obrazový předěl (lze jím nahradit sekci citace)

infobox

Pitupong Chaowakul, Jetsada Phongwasin, Theerayut Somtua, Best Pinyocheep, May Monthakarn, Mix Archawin

Bangkok University, Rangsit Campus

2200 m²

facebook

 

Podporuju skvělé nápady

TOC (zvolit toc view odpovídající kategorie)

architual@2x